Olivier Lévy

Bildeoppgave: Verdens nordligste synagoge

Les om synagogen på s. 154 i læreboka og hva den inneholder. På illustrasjonen øverst til høyre på siden ser du også hvilke elementer som er vanlig i en synagoge. Les også historien til jødene i Trondheim, se lenke uder.

Mulige oppgaver til dette stoffet:

  1. Studer fotografiet av synagogen i Trondheim ovenfor. Dette regnes for å være verdens nordligste synagoge. Hvilke elementer som er typiske i en synagoge klarer du å få øye på?
  2. Les historien til jødene i Trondheim. A) Når ble et jødisk miljø etablert i Trondheim. B) Når ble den første synagogen bygget? C) Når ble synagogen i dag bygget? D) Hvordan rammet nazistenes jødeforfølgelser jøder i Trondheim? Hva skjedde med syngagogen under andre verdenskrig? E) Hvordan mange medlemmer har Det Mosaiske Trossamfund i Trondheim i dag?
  3. Stiftelsen Falstadsenteret og Jødisk Museum Trondheim har utviklet et undervisningsopplegg om holocaust i Norge med utgangspunkt i historien til kantoren i Trondheim Josef Grabowski (1911-1943). I et samarbeid med historiefaget er det mulig å gjennomføre deler eller hele dette undervisningsopplegget (se lenke under). Flere av refleksjonsspørsmålene i opplegget er en hjelp til å arbeide med kompetansemålene i faget religion og etikk. Les om antisemittisme på s. 161 i læreboka.

 

 

Nettressurser

Cappelen Damm